Малтез PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

Малтез

FCI стандарт № 65/ 06.04.1998 г.
Произход:Централно Средиземноморие.
Патронаж: Италия.
Датата на публикуване на оригиналния валиден стандарт: 27.11.1989.
Предназначение: Компаньони и играчки.
Класификация по F.C.I. : Група 9. Компаньони и кучета играчки.
Секция 1. Bichons и свързаните с тях породи.
Без работни изпитания.

Кратка историческа справка: Името му не означава, че той произхожда от остров Малта, тъй като прилагателното „малтийски“ идва от семитската дума „màlat“ което означава убежище или пристанище. Този семитски корен се среща в цяла поредица от имена на морски места,  в името на адриатическия остров Méléda, сицилианския град Мелита, а също така и остров Малта. Предшествениците на това малко куче са живели в пристанищата и морските градове на Централно Средиземно море, където ловували мишки и плъхове, изобилстващи в пристанищните складове и корабните трюмове. В списъка кучета, съществуващи по времето на Аристотел (384 - 322 г. пр.н.е.), той споменава порода малки кучета, които определя с латинското наименование „canes melitenses”. Това куче е известно в Древен Рим: любим компаньон на матроните, то е възпято от Страбон, латински поет от първи век от н.е. Много художници от епохата на Ренесанса рисуват Малтези на портретите на красивите дами от онова време.

Общ вид: с малки размери, продълговато тяло, покрито с много дълга бяла козина, много елегантно, с подчертано горда осанка.

Важни пропорции: Дължината на тялото превишава с около 38% височината при холката. Дължината на главата е равна на 6 / 11 от височината при холката.

Поведение и темперамент: жив, нежен, много послушни и много интелигентни.

Глава: Дължината му е равна на 6 / 11 от височината при холката. Тя е доста широка, малко повече от половината от дължината.

Черепна област:
Череп: Черепът е малко по-дълъг от муцуната, а ширината на скулите е равна на дължината им и следователно по-висок от половината от дължината на главата. В сагитална посока, той е много леко яйцевиден (овоид), горната част на черепа е плоска, с много слабо изразен тилен гребен, а изпъкналостите на челните кости и надочничната хребети са добре развити, предната вдлъбнатина на браздата е толкова леко изразена, че е невидима, а страничните повърхности на париетални кости са донякъде изпъкнали.
Стоп: ясно изразен, ъгъл 90 °.

Лице:
Нос: погледната в профил, предната част е вертикална. Обемен, с отворени ноздри, закръглен и абсолютно черен.
Муцуна: дължина на муцуната е равна на 4 / 11 от дължината на главата, следователно малко по-малко от половината и. Областта под очите е ясно очертана. Дълбочина и е 20% по-малка от дължината. Страничните части на муцуната са успоредни, но самата муцуна, гледана отпред, не трябва да изглежда квадратна, тъй като предната лицето се присъединява към страничните страни с дъга. Муцуната е право очертана, с добре изразени бразди в централната част.
Устни: Гледано отпред, мястото на свързване на горните устни, има формата на много отворена арка. Те са слабо развити в дълбочина и връзката (комисурата) не е видима. Горните устни прилягат идеално към долните, по такъв начин, че долния профил на муцуната се определя от долната челюст. Ръбовете на устните трябва да са абсолютно черни.
Челюсти: нормално развити и леки на вид, перфектно прилягащи. Долната челюст е с прави клонове, нито изпъква, нито се вдлъбва в предната си част.
Зъби: зъбните дъги са перфектно адаптирани и с ножицовидна захапка. Зъбите са бели, а зъбната редица е добре развита и пълна.
Очи: Отворени, с жив и внимателен израз, по-големи, отколкото може да се очаква, обикновено кръгли. Клепачите прилепват плътно към очната ябълка, която никога не е дълбоко разположена;  почти на нивото на главата, само леко изпъкнали. Очите са разположени почти фронтално. Погледнато отпред, не трябва да се виждат склери (бялото на очите), цветът е тъмна охра; очните ръбове са черни.
Уши: С почти триъгълна форма, ширината им е около 1 / 3 от дължината. Те са разположени високо над скуловата дъга, висящи плътно до черепа; с малко изправяне.

Шия: Въпреки, че е покрита с богата козина, границата на тила е очевидна. Горната част е дъговидно извита. Дължината е около половината от височината при холката. Носи се изправена и кожата и не виси.

Тяло: Дължината от точката на рамото до точката на седалището е 38% повече от височината на холката.
Линия на гърба: Права до корена на опашката.
Холка: Леко повдигната над гръбната линия.

Гръб: Дължината му е около 65% от височината при холката.
Крупа: Много широка и дълга по продължение на лумбално-гръбната линия, с наклон 10 градуса под хоризонталата.
Гръден кош: Широк, пада по-ниско от нивото на лактите, с не много извити ребра. Обиколката на гърдите е 2 / 3 повече от височината при холката. Областта на гръдната кост е много дълга.

Опашка: На нивото на крупата, дебела в основата и фина на върха. Нейната дължина съответства на около 60% от височината при холката. Образува единична голяма извивка, като върхът и попада в средата на ханша, докосвайки крупата. Допуска се опашка, извита към едната страна на тялото.

Крайници
Предни: Като цяло са близо до тялото, краката са прави и успоредни.
Рамо: Дължината му представлява 1 / 3 от височината на холката, а наклона спрямо хоризонталата е от 60 ° до 65 °.
Тялото почти вертикално.
Горната част на преден крайник: по-дълга от рамото, 40 до 45% от височината при холката, наклонът спрямо хоризонталата е от 70 °. Добре прикрепена към тялото в горните 2 / 3, а надлъжно е почти успоредна на средната равнина на тялото.
Лакти: успоредни на средната равнина на тялото.
Предмишница: Слаба, с няколко видими мускули, но с доста здрава костна структура, в зависимост от размера.
Киткови стави: Вертикално на предмишницата, подвижни, не трябва да са жилести; покрити с фина кожа.
Китки: има същите характеристики, както и костите на китката; поради това, че са къси, са вертикално разположени.
Лапи: Кръгли, пръстите са затворени и сводести, възглавничките трябва да са черни, ноктите също трябва да са черни или поне тъмни на цвят.

Задни крайници: Като цяло със здрава костна структура; успоредни и, гледани отзад, вертикални от точката на свъзване с тялото до земята.
Бедра: Силно замускулени, задния край е изпъкнал. Успоредни на средната равнина на тялото, леко наклонени спрямо вертикалата. Дължината им е близо 40% от височината при холката, а ширината е малко по-малка от дължината.
Подбедрица: С едва забележима бразда между сухожилията и костите; наклонът спрямо хоризонталата е 55 °. Малко по-дълга е от бедрото.
Скакателни стави: Под ъгъл 140 °.
Метатарзус: Разстоянието от земята до скакателната става е малко повече от 1 / 3 от височината при холката. Неговата дължина съответства на височината на скакателната става. Метатарзусът е напълно перпендикулярен на земята.
Лапи: Кръгли като предните, със същите характеристики.

Походка и движение: Равна, едва докосваща земята, свободна, с къси и много бързи стъпки в тръс.

Кожа: Плътно прилепнала към тялото, пигментирана с тъмни и червеникави петна, особено на гърба. Ръбът на клепачите, на третия клепач и устните са черни.

Космена покривка
Косъм: плътен, лъскав, блестящ - падащ тежко и с копринената текстура, много дълъг по цялото тяло и прав по цялата си дължина, без следи от вълни или къдрици. Трябва да е по-дълъг от височината при холката на торса и да пада до земята като наметало, прилепнал плътно към тялото без да се отваря или да оформя кичури и валма. Кичури и валма са допустими  от лакътя до долната част на предния крайник, а на задните крайници, от коляното до долу. Няма подкосъм. По главата козината е много дълга, както и на муцуната, където се смесва с брадата, и върху черепа, където се смесва с козината, покриваща ушите. На опашката, космите паднат до едната страна на тялото, т.е. на хълбока и на бедрото, с такава дължина, че достигат скакателната става.

Цвят: Чисто бял; допуска се блед оттенък на слонова кост. Допускат се следи от бледооранжев нюанс, но не са желателни и представляват несъвършенство.

Размери и тегло:
Височина при холката:

Мъжки - от 21 до 25 сантиметра.
Женски - от 20 до 23 сантиметра.
Тегло: 3 до 4 кг.

Недостатъци: Всяко отклонение от гореизложеното следва да се счита за недостатък и сериозността, с която следва да се разглеждат, трябва да е в точно пропорционална на неговата големина и ефекта върху здравето и благосъстоянието на кучето.
Двустранни страбизъм (кривогледство).
Дължината на тялото над 43% от височината при холката.

Съществени недостатъци:
Орлов нос.
Подчертана обратна захапка, ако разваля външния вид на муцуната.
Размер при мъжките над 26 cm или под 19 cm.
Размер на женските над 25 и под 18 сантиметра.

Дисквалифициращи недостатъци:
Пълна депигментация на носа или нос с цвят, различен от черния.
Прогения.
Пълна депигментация на клепачите.
Липса на опашка, къса опашка, независимо дали е вродена или придобита.
Къдрав косъм.
Всеки цвят, различен от белия, с изключение на бледа слонова кост.
Петна с различни цветове, независимо къде.

Всяко куче, което ясно показва физически или поведенчески аномалии, се дисквалифицира.

N.B. : Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.

 

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash