Йоркшир териер PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

FCI номер на стандарта: 86/20.02.1989 г.
Произход: Великобритания
Дата на публикация на оригиналния валиден стандарт : 29.10.2003 г.
Класификация по FCI:
Група 3 - Териери
Секция 4 - Той териери
Без работен изпит.

Общ вид: Дълга козина, висяща право надолу и равна от двете страни, разделена на път от носа до края на опашката. Много компактно и спретнато, стойка много изправена. Общи черти , придаващи впечатление за силно и много пропорционално тяло.

Темперамент: Бдителен, интелигентен Той териер, енергичен и жизнерадостен.

Глава:
Черепна област:
Череп:До известна степен малък и плосък, не много издаден или закръглен.
Лицева област:
Нос:Черен
Муцуна: Не много дълга
Челюст/Зъби: Перфектна, нормална и напълно затваряща се захапка, в смисъл горните зъби покриват долните. Добре разположени зъби с равни челюсти.
Очи: Средни, тъмни, искрящи със остро интелигентно излъчване и разположени да гледат точно напред. Не са изпъкнали.Ръба на клепача е тъмен.
Уши: Малки, във формата на буквата "V", изправени не много раздалечени едно от друго, покрити с къса козина цвета е много дълбоко и богато жълтокафяв.

Врат:Добре разположен

Тяло:Компактно
Гръб:Равен
Слабини:Добре издържани
Ребра:Умерено извити

Опашка: Неподрязана, с много козина, по-тъмно синя от останалата част от тялото, особено на края на опашката. Трябва да се държи на височина малко по-висока от равнината на гърба, така че да придава вид на добре балансирана външност.

Крайници:
Предни крайници: Прави предни крайници добре покрити с козина със богат златно жълтокафяв цвят, малко по-светъла по краищата от колкото в корените, не се удължава по предните крайници повече отколкото на лактите.
Рамене:добре разположени
Задни крайници: Крака горе долу прави, когато се погледнат отзад. Умерено усукване на колянната става. Добре покрити с козина със богат златно жълтокафяв цвят, малко по светла по крайщата от колкото в корените, не се удължава по задните крайници повече от колкото на колянната става.
Лапи: Закръглени с черни нокти.

Походка и движение: Свободно и енергично. Движение в права линия предни задни крайници, със запазване не линията на гърба.

Козина:
Козина: По тялото умерено дълга, перфектно права (в никакъв случай не на вълнички),лъскава, изглеждаща като финна коприна, не като вълна. Спуска се по дължина на главата, с богат златен цвят, по-дълбок като цвят от страни на главата, корените не ушите и муцуната където трябва да е много дълга. Цветът на главата не трябва да продължава по врата, нито тъмни или опушени косми да се смесват със златистия цвят.
Цвят: Тъмно стоманено синьо(не сребърно синьо), по продължение от тила до корените на опашката, никога не бива да е смесена с светлобежови, бронзови или тъмни косми. Козината по гърдите е обилна, светло жълтокафява на цвят. Всичката жълто кафява козина е тъмна в корените, по-светла по средата и най-светла в краищата.

Тегло: Тегло до 3.1 кг (7 паунда).

Недостатъци: Всяко отклонение от гореспоменатите точки трябва да се счита за недостатък и сериозността, с която трябва да се отнасяме към недостатъка зависи пропорционално на степента и ефекта, който оказва за здравето и благополучието на кучето.

Всяко куче, което показва физически или нравствени отклонения ще бъде дисквалифицирано.

Забележка. Мъжките екземпляри трябва да имат два очевидно нормални тестикули напълно отпуснати в тестикулната торбичка.

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash