Чау-чау PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

FCI номер на стандарта: 205/09.06.1999 г.
Произход: Китай
Дата на публикация на по-рано действащия стандарт: 24.06.1987 г.
Предназначение: Куче за охрана и компаньон
Класификация по FCI:
Група 5 - Шпицове и примитиви
Секция 5 - Азиатски шпицове и родствени породи
Без работни изпитания.

Общ вид. Активен, компактен, с къса поясница и което е съществено – добре балансиран, лъвоподобна външност, величав, държащ се с достойнство. Опашката се допира до гърба.

Поведение. Спокойно куче, добър страж, синкаво-черен език, неповторима превзета походка. Във всеки случай трябва да се отчитат общите пропорции и хармоничността на тялото.

Глава:
Черепна част
Черепът е плосък и широк, добре запълнен под очите. Преходът от челото към муцуната (стопът) не е рязко изразен.
Лицева част
Носната гъба е голяма и широка и във всички случаи е черна. Изключение правят бледожълтите и белите кучета, при които светлата носна гъба е допустима, а у гълъбовосивите и рижите със сивкав оттенък – с естествен цвят. Муцуната е със средна дължина, широка от основата до края, а не е заострена като на лисица. Устните и небцето са черни, а за венците се предпочита да са черни. Езикът е синкавочерен. Зъбите са здрави и равни, а челюстите – силни, със съвършено правилна ножицовидна захапка, т. е. горните зъби плътно покриват долните и са перпендикулярни на челюстите. Очите са тъмни, с овална форма, среден размер и с бистър поглед. Подходящ цвят на очите се допуска при гълъбовосивите и рижите със сивкав оттенък. Ушите не са големи, плътни са и леко заоблени в краищата, кучето ги държи изправени. Широко поставени, но наклонени напред над очите и леко приближени едно към друго,  те придават своеобразно и характерно за тази порода намръщено изражение. Намръщения вид не е задължително да се постига за сметка на свободно набръчканата кожа на главата.

Шия: Здрава, снажна, не е къса, поставена умерено високо и леко сводеста.

Тяло: Гърбът е къс, равен и здрав. Поясницата е мощна. Гърдите са широки и дълбоки. Ребрата са сводести, но не бъчвообразни.

Опашка: Поставена е високо. Носи се прилепнала на гърба.

Крайници: Предните са съвършено прави, със средна дължина и здрави кости. Раменете са мускулести и коси. Задните крака са мускулести. Скакателните стави са с минимални ъгли, което води до характерната превзета походка. Никога не се прегъват напред. Стъпалата са къси и прави. Лапите не са големи, закръглени са и са като котешките, стъпват на пръсти.

Движения. Къси крачки и превзета походка. Предните и задните крака се движат паралелно и право напред.

Козина: Дълга и груба или къса и еднородна. При дългокосместата разновидност е обилна, пищна, гъста и права. Покривния косъм е доста груб с меко и пухкаво подкосмие. Особено дългата козина около шията образува грива, а на задните крака – гащи. При късокосместите козината е къса, много гъста, права, стои перпендикулярно на тялото и не приляга към него. Всяко изкуствено скъсяване на козината, което променя естествените очертания или облик, води до дисквалификация при изложбите.

Окраска: Чисто черен, рижав, гълъбов, бледожълт или бял цват, често с оттенъци, но не и на петна или пъстри. Долната част на опашката и задната страна на бедрата често са по-светло оцветени.

Ръст: Височина при холката – мъжки 48-56 см, женски 46-51 см.

Дефекти: Всяко отклонение от горепосочените показатели трябва да се разглежда като недостатък или порок в зависимост от степента на изразеност.

Забележка. Мъжките трябва да имат два добре оформени тестикула, напълно спуснати в тестикулната торбичка.

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash