Самоед PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

FCI номер на стандарта:  212/17.11.1997 г.
Произход: Северна Русия, Сибир
Предназначение: Впрегатно куче и куче компаньон
Класификация по FCI:
Група 5 – Шпицове и примитиви
Секция 1 – Северни впрегатни кучета
Без работни изпитания.

Общ вид: Среден размер, елегантен, бял арктически шпиц. В външния му облик му се долавя мощ, издръжливост, мекота, достойнство и самоувереност. Изражението е с така характерната ” самоедска усмивка ” и се създава от съчетанието на формата на очите и тяхното разположение спрямо устните. Полът трябва да бъде изразен ясно.

Важни пропорции: Дължината на тялото примерно с 5 % повече, отколкото височината в холката. Дълбочината на гърдите не много повече, отколкото половината на височината в холката. Муцуната е толкова дълга, колкото и черепната част.

Характер и темперамент:  Дружелюбен, открит, жив и весел. Ловните инстинкти са слабо изразени. Самоеда не е страхлив и не е агресивен. Много социален, не се препоръчва да се използва като куче за охрана.

Глава: Мощна и клиновидна
Черепна част: При поглед отпред и отстрани не много изпъкнал. Черепът е широк между ушите.
Стоп: Силно изразен, но не много рязък. Леко забележима бразда между очите.
Лицева част:
Нос: Добре развит, предпочита се черния цвят. В определени сезони на годината пигмента на носа може да се обезцветява, така начереният ” зимен нос ”, но винаги трябвада присъствува тъмен кант.
Муцуна: Здрава и силна, с дължината на черепната част, постепенно се стеснява към носа, но не тясна, не груба и не квадратна.
Устни: Плътно прилягащи, черни и не много пълни. Ъглите в края леко завиват и образуват характерната  ”самоедска усмивка ”.
Захапка/Зъби: Идеална ножична захапка. Здрави и силни челюсти, нормален зъбен апарат.
Очи: Тъмно кафяви, дълбоко поставени, раздалечени, не много косо поставени, с форма, подобна на бадем, черен контур.  Изражението е ” усмихващо се”, добро, живо и умно.
Уши: Изправени, малки, дебели, триъгълни и леко закръглени на края. Трябва да бъдат подвижни, високо поставени. Благодарение на широкия череп широко раздалечени.

Шия: Силна, с средна дължина, гордо носена.

Тяло: Дължината на тялото е по-голяма от височината в холката; горната линия е леко низходяща. Кучето е компактно,но пъргаво.
Гръб: Гърбът е средно дълъг,мускулест и прав. При женските е по-дълъг, отколкото при мъжките.
Поястница: Къса, много здрава и леко скосена.
Крупа: Широка, здрава, мускулеста, видимо скосена.
Гръден кош: Гърдите са широки и добре развити, гъвкави, но не много издадени.

Опашка: Добре окосмена опашка, достатъчно висока. Когато кучето е възбудено, а и при движение опашката се държи на гърба или настрани. В спокойно състояние може да бъде отпусната, достигайки до скакателните стави.

Крайници:
Предни крайници: Добре поставени, здрави и мускулести. При поглед отпред предните крайници са прави  и паралелни.
Рамо: Наклонено и плътно прилягащо към тялото.
Мишци: Дълги, здрави.
Лакти: Придържат се към тялото.
Уста: Немного наклонена.
Задни крайници: При оглед отзад са прави и паралелни и с много силна мускулатура.
Бедро: Средна дължина, достатъчно широко и мускулесто.
Бедрена става: Бедрената става е с добре изразен ъгъл.
Скакателна става: Ниско поставена, с добре изразен ъгъл.
Лапа: Овални с дълги палци, палците са сводести и не много сбити, сгъстени.

Движения: Мощни, свободни, плавни и енергични, предните крайници се изпъват добре с добър замах, задните крайници изтласкват мощно.

Козина: Тя е обилна, дълга, пухкава и гъста.Самоедът е куче с двойна космена покривка – долния слой се състои се плътен, мек, гъст подкосъм , а покривният косъм е по-дълъг, прав и ляга върху подкосъма, за да образува плътна космена покривка.По шията раменете и задната страна на крайниците косъмът образува съответно грива и гащи, най-добре проявени при мъжките. На вътрешната страна на ушите,по главата и външната част на крайниците козината е къса и гъста. Външната част на ушите е добре окосмена,а между пръстите расте защитна козина. Опашката е обилно окосмена.При женските козината е по-къса и мека,отколкото при мъжките. Козината на самоеда притежава уникалното свойство да се очиства – тя винаги се запазва чиста и бяла. Козината с правилна структура на косъма винаги има особен искрящ блясък.
Цвят: Бял, кремав или с бял с бисквитен оттенък (основен цвят е белият, с неголямо присъствие на бисквитени оттенъци). Никога не трябва да има присъствие на бледо кафяв цвят.

Ръст: Височина в холката - идеалният ръст за мъжките е 57см  +/- 3см ,а за женските - 53см  +/- 3см.

Недостатъци: Всяко отклонение от стандарта следва да се разглежда като недостатък, оценката за което се намира с съответствие с степента на даденото отклонение.
Явни недостатъци: Леки кости, мъжки с женски тип или женски с мъжки тип, неправилна захапка, жълти очи, клепнали уши, бъчвообразен гръден кош, опашка с формата на пълно колело, неконтактност, изкривени крака, къдрава козина.
Груби недостатъци: Непигментирани области около очите или устните.
Дисквалифициращи пороци: Сини очи или очи с различен цвят, неправилна захапка,  цвят на козината, отличаващ се от стандарта, страхлив или агресивен характер.

Забележка. Мъжките трябва да имат два добре развити тестикула, напълно спуснати в скротума.

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash