Американски кокершпаньол PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

FCI номер на стандарта 167/ 22.01.1999 г.
Произход: САЩ
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 17.05.1993 г.
Предназначение на породата: Претърсващо куче и компаньон
Класификация по FCI:
Група 8 - Апортиращи, претърсващи и водни кучета
Секция 2 - Претърсващи кучета.
Без работен изпит.

Общ вид: Американският кокершпаньол е най-малкия член на групата "Спортни кучета". Той притежава здраво, компактно тяло и фино изваяна глава, хармонично вписваща се в общия баланс и идеалните размери на кучето. Стои с правилно изправени рамене на предните си крака, с горна линия, леко наклонена към силната, умерено склонена и мускулеста крупа. Куче, притежаващо значителна скорост, в комбинация с голяма издръжливост. То трябва да е подвижно и жизнерадостно, здраво, цялостно хармонично и при лов да показва голяма предразположеност за работа. Куче, добре балансирано във всяко отношение, е предпочитано пред такова със силно контрастиращи положителни и отрицателни качества.

Важни пропорции: Измерено от гръдната кост до задната част на бедрата е леко по-дълго, отколкото измерено от върха на холката до земята. Тялото трябва да бъде достатъчно дълго, за да позволи правилна и свободна походка. Кучето никога не трябва да изглежда дълго и ниско.

Поведение и темперамент: Уравновесен темперамент, без показване на плахост.

Глава: За постигане на правилни пропорции, главата, трябва да е в хармония с останалата част на кучето; въплащава интелигентен, буден, мек и привлекателен израз.
Черепна област:
Череп: Окръглен, но не прекомерно, без тенденции на сплеснатост. Веждите са ясно определени. Костната структура под очите е доста изразена.
Стоп: Ясно изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Със задоволителен размер, в хармония с муцуната и лицевата област, с добре развити ноздри, характерни за спортните кучета. Тя е черна на цвят при черните, черните с жълтокафяво и чернобелите кучета. При останалите окраски може да бъде кафява, червеникавокафява или черна. Колкото по-тъмна е, толкова по-добре. Цветът на носната гъба трябва да съответства на цвета на ръбовете на клепачите.
Муцуна: Широка и дълбока. За да е в подходяща хармония, разстоянието от стопа до върха на носа e една втора от разстоянието от стопа през тила, до основата на черепа.
Устни: Горнaта устна е месеста и достатъчно дълбока, за да покрие долната челюст.
Челюсти и зъби: Челюстите са квадратни и симетрично развити. Зъбите са здрави и нормални, не много малки и се срещат в ножична захапка.
Бузи: Не са изпъкнали.
Очи: Очните ябълки са кръгли и изпълнени, и гледащи право напред. Формата на клепачите изглежда леко бадемовидна. Очите не са вдлъбнати или изпъкнали. Цветът на ириса е тъмно кафяв, като по-тъмното е за предпочитане.
Уши: Дълги, с фина кожа, добре окосмени и поставени не по-високо от линията на долната част на очите.

Шия: Шията е достатъчно дълга, така че кучето без усилие да достига земята с носа си, мускулеста, без увиснала гуша - "гердан". Тя се издига енергично от раменете и е леко сводеста, като изтънява плавно по посока на свръзката с главата.

Тяло:
Горна линия: Леко наклонена по посока на мускулестата крупа.
Гръб: Здрав, прав и леко наклонен от раменете към основата на купираната опашката.
Гръден кош: Дълбок, като долната му част не е по-висока от нивото на лактите. Отпред е достатъчно широк, за да осигури място за сърцето и белия дроб, но не прекалено, че да пречи на свободното движение на предните крайници. Ребрата са дълбоки и добре извити.

Опашка: Купираната опашка е високо поставена и се носи на нивото на горната линия на гърба или леко по-високо; никога изправена, както при териерите, и никога толкова ниско че да показва страх. Когато кучето се движи я размахва весело.

Крайници:
Предни крайници: Предните крайници са паралелни, прави, със здрави кости, мускулести и прибрани към тялото под лопатките.
Рамене: Простиращи се доста назад, образувайки ъгъл с мишниците приблизително 90 градуса, позволяващ кучето да движи предните си крайници свободно напред. Раменете са ясно оформени и разлети без изпъкналости, и са поставени по-високо от връхната точка на холката, на ъгъл позволяващ широка извивка на ребра.
Лакти: Когато се гледа отстрани на отвесните предни крайници, лактите са право надолу от връхната точка на лопатките.
Метакарпуси: Къси и силни. Зачатъкът на пети пръст на предните крайници може да се отстрани.
Задни крайници: Когато се гледат отзад, задните крайници са паралелни, и при движение и при покой. Те са със здрави кости и замускулени.
Задница: Широка с добре засводени и мускулести крайници.
Бедра: Мощни и ясно изразени.
Колене: Коленни стави с умерени ъгли. Мощни, без приплъзване при движение или покой.
Скакателни стави: Здрави и доста ниско поставени. Зачатъците на пети пръст на задните крайници могат да бъдат отстранени.
Лапи: Компактни, големи, кръгли и твърди, с мазолести възглавнички. Не са извити нито навътре, нито навън.

Походка и движения: Американският кокер шпаньол, макар и дребно спортно куче, притежава характерната за спортните кучета походка. Предпоставка за добро движение е хармонията между предната и задната конструкция на тялото. Движенията се осъществяват от мощните тласъци от задните крайници, и правилно съчетаните с лопатките предни крайници, така че да да се изнасят напред без каквото и да е усилие, като се получава широк разкрач. Походката е координирана, равномерна и свободна. Кучето трябва да покрива пространство при своето движение. Прекомерната двигателна активност не би трябвало да пречи на походката.

Космена покривка:
Косъм: По главата, къс и фин. По тялото, средно дълъг, с достатъчно подкосъм, осигуряващ защита. Ушите, гърдите, корема и краката са добре окосмени, но не прекалено, че да прикриват движението на кокершпаньола или въздействат на неговата външност и функции на спортно куче. Структурата е от първостепенно значение. Козината е коприноподобна, права или леко вълниста и позволява лесно разресване. Прекомерната космена покривка, къдравина или памукообразна структура на козината се наказва строго. Подстригването на гърба е нежелано. Тримингът за подчертаване на правилните линии на кучето се явява толкова естествен, колкото е позволено.
Цвят и петна:
- Черни: Изцяло черни на цвят, включително черни с жълтокафяви петна. Черното трябва да е блестящо. Кафяви или червеникавокафяви отенъци по козината са нежелани. Малко по размер бяло петно на гърдите и/или гърлото е позволено. Бяло на всяко друго място ще бъде дисквалифицирано.
- Всякакви едноцветни, различни от черни (ASCOB - Any Solid Colour Other Than Black): Всякакви едноцветни, различни от черни, обхващащи от светло кремави до тъмно червени, включително кафеви и кафеви с жълтокафеви петна. Цветът трябва да е в еднакъв нюанс, но по-светъл цвят на повърхностния косъм е допустим. Малко по размер бяло на гърдите и/или гърлото е позволено. Бяло на всяко друго място ще бъде дисквалифицирано.
- Многоцветни: Два или повече, отчетливо видими цвята, единия от които трябва да е бял; Черно с бяло, червено с бяло (червеното може да обхваща от светъл крем до тъмно червено), кафяво с бяло, и шарено, включително някой подобен цвят комбиниран с жълто кафяви петна. Предпочита се тези жълто кафяви петна да са разположени еднообразно, като жълто кафявите петна при черните и другите едноцветни. Основен цвят, който е 90% или повече ще се дисквалифицира.
Жълто кафяви петна: Жълто кафявия цвят може да бъде върху светло кремаво до тъмно червено и е ограничен до 10% или по-малко, от цвета на образеца. По-големи жълто кафяви петна ще бъдат дисквалифицирани. В случаите на жълто кафяви петна при черна или едноцветна окраска, те трябва да са разположени както следва:
1) Ясно жълтокафяво петно около всяко око;
2) Отстрани на муцуната и по бузите;
3) По вътрешната страна на ушите;
4) По лапите и/или краката;
5) Под опашката;
6) По гърдите - Опционално: присъствие или отсъствие не се наказва;
Жълто кафяви петна които не са отчетливо видими или които са незначителни ще се наказват. Жълто кафявите петна по муцуната които се простират нагоре и се свързват ще бъдат наказани. Отсъствието на жълто кафяви петна при черната или едноцветна окраска, по специфичните места, когато кучето е с жълто кафеви петна ще се дисквалифицира.

Размери: Идеалната височина на холката на възрастно мъжко куче - 38см., за женско куче - 35,6см. Допускат се отклонения в рамките на 1,3см. Мъжки, чиято височина на холката превишава 39,4см. или женски, по-високи от 36,8см. се дисквалифицират. Възрастно мъжко куче, по-ниско от 36,8см.и възрастно женско с височина на холката по-малка от 34,3см. се дисквалифицират. Височината се определя по линия перпендикулярна на земята от върха на холката, когато кучето стои естествено с предни крака успоредни на линията на измерването.
Тегло : мъжките кучета имат тегло около 11-13 кг и женските 11-13 кг.

Недостатъци: Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, пропорционална на неговата големина.
Дисквалифициращи недостатъци:
- Цвят и петна: Гореспоменатите цветове не са единствено основните или комбинациите от цветове. Някои други цветове или комбинации от цветове, които се дисквалифицират.
- Черно оцветени: Бели петна извън гърдите и гърлото.
- Други едноцветно оцветени, без черни: Бели петна извън гърдите и гърлото.
- Шарени: Основен цвят 90% или повече.
- Жълтокафeви петна:
1) Жълтокафeви петна превишаващи 10% от основния цвят.
2) Отсъствие на жълтокафeви петна при черните или едноцветните кучета на специфичните места, когато кучето е с жълтокафeви петна.
Височина:
Мъжки по-високи от 39,5 см.
Женски по-високи от 37 см.

Забележка: Мъжките трябва да имат два видимо нормални тестикула, които да са напълно слезли в скротум.

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash