Германски късокосмест птичар - Курцхар PDF Печат Е-поща
Автор: Администратор   

FCI номер на стандарта: 119/25.04.2001 г.
Произход: Германия
Дата на публикуване на първоначалния (оригинален) валиден стандарт: 25.10.2000 г.
Използване: Курцхаара е универсално куче за всестранен лов.
Класификация FCI:
Група 7 - Кучета работещи със стойка
Секция 1.1- Континентални кучета, работещи със стойка
С работен изпит.

Кратка история: Историята на курцхара започва с кучета, които били използвани за лов на пернат дивеч с мрежа, особено в Средиземноморските страни, в съчетание с дресирани соколи. През 17 век във Франция, Испания и Фландрия а след това и в дворовете на немските принцове в Германия. Най-важната характерна черта на тези кучета била спирането и замирането пред дивеча (изпълнението на стойка). След първата двуцевка направена през 1750г. ловното куче станало още по-необходимо, т.к. е започнал отстрела на пернат дивеч, непосредствено пред кучето . Това поставило началото на неговата промяна от чист пойнтер към всестранно ловно куче. Като основна база за структурата и развитието на породата “Zuchtbuch Deutsch-Kurzhaar” (родословна книга), била публикувана през 1897г. от Prince Albrecht zu Solms-Braunfeld, който съставил отличителните черти на породата, съдийските правила за структурата и формата на кучето, освен това и инструкциите за съденето на кучето на изпитания. Днес курцхара продължава да преминава през филтъра на регулирано размножаване – и изпитване на изработените правила. Стандартът урежда конституцията на курцхаара като всестранно ловно куче, което му позволява да изпълнява всички изисквания във връзка с ловната дейност, дори когато е и в по-напреднала възраст.

Общ изглед: Расово куче с благородна и пропорционална външност, структурата на което гарантира сила, издръжливост и скорост. Горда стойка, гладки контури, суха глава, добре поставена опашка, твърд лъскав косъм добре разположен по тялото, хармоничната му походка подчертава неговото благородство.

Пропорции: Дължината на тялото трябва леко да надвишава височината при холката.

Темперамент: Твърд, уравновесен, издръжлив, умерен темперамент, нито раздразнителен нито страхлив или агресивен.

Глава: Суха, добре определена, нито твърде лека нито твърде тежка, относително силна и дълга, тя съответства пропорционално на тялото и на пола на кучето.
Черепен дял:
Череп: Умерено широк, леко закръглен, едва изразена тилна кост, челната бразда е не много дълбока, но подчертаваща превъзходно развитата ивица. Умерено изразен стоп.
Лицев дял:
Нос: Леко изпъкнал. Ноздрите достатъчно отворени, широки и подвижни. Основно кафяв, черен може да бъде при черни или петнисти кучета. Розовият цвят или розови петна по носа са допустими само при кучета с преобладаващ бял цвят.
Муцуна: Дълга, широка, дълбока и силна, така че кучето да може безпроблемно да носи дивеч. Погледната отстрани муцуната трябва да има лека кривина на прехода от костната към хрущялната част на носа – по-изразена при мъжките. Напълно изправената муцуна, въпреки че се приема спокойно, е по-малко атрактивна, а вдлъбнатата носова линия (чип нос) е сериозен недостатък.
Устни: Достатъчно стегнати, не много увиснали, добре пигментирани. Наклона на гъбата е почти вертикален на линията на носа и продължава в дъга към умерено подчертаният ъгъл на устните.
Челюсти: Здрава челюст с перфектна, правилна и завършена ножицовидна захапка. Горните резци трябва да се простират около долните плътно без разстояние, и зъбите трябва да са позиционирани вертикално в челюстта. 42 здрави зъба в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Силни, добре замускулени.
Очи: Среден размер, нито изпъкнали, нито дълбоки. Идеалният цвят е тъмно кафяво. Клепачите подобаващо стегнати.
Уши: Умерено дълги, поставени високо и широко, прави и без усукване, висящи около главата, закръглени в края. Нито много месести нито много тънки. Когато са наклонени напред се предполага че достигат повече или по-малко ъгъла на устните.

Шия:Дълга, в хармония с общия изглед на кучето, прогресивно разширяваща се към тялото. Добре замускулен и елегантен тил. Стегната гуша.

Тяло:
Гръбна линия: Права и леко наклонена.
Холка: Добре изразена.
Гръб: Стегнат и мускулест. Гръбначния стълб трябва да е покрит от мускули.
Поясница: Къса, широка, мускулеста,права или леко извита. Преходът от гърба към поясницата е стегнат и добре споен.
Крупа: Широк, мускулест и достатъчно дълъг, не рязко наклонен, но леко полегат по посока на опашката, добре замускулен.
Гръден кош: Доста по-дълбок отколкото широк, с добре определена предна част на гърдите, с гръдна кост, простираща се назад колкото е възможно повече. Гръдната кост и лакътната става трябва да са на едно ниво. Ребрата са добре скачени нито плоски нито с бъчвовидна форма. Последните ребра трябва да са по - ниско разположени.
Коремна линия: С елегантна дъга, леко извиваща се нагоре, гладка.

Опашка:Поставена високо, здрава в основата, и след това изтъняваща, средно дълга. Наполвина отрязана за ловни цели. В покой наклонена надолу, в движение хоризонтална, нито поставена твърде високо /по-високо от линията на гърба/, нито прекалено извита. В страните където рязането на опашката е забранено със закон, тя може да остане в естествената си форма. Тя трябва да се простира надолу до скакателната става, и да се носи права или леко извита като сабя.

Крайници:
Предни крайници:
Общ вид: Погледнати отпред, краката са прави и успоредни, погледнати отстрани, те са добре поставени под тялото.
Плешка: Лопатките трябва да са добре поставени назад, добре прилегнали към гърдите, и силно замускулени. Лопатката и мишницата трябва да са добре заъглени.
Мишница: Максимално дълга, добре замускулена и суха.
Лакът: Затворен, но не стегнат към тялото, нито обърнат навътре, нито навън, добре поставен назад.
Предмишница: Права и достатъчно замускулена. Здрави кости, не много груби и едри.
Китка: Силна.
Стъпало: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.
Задни крайници:
Общ вид: Погледнати отзад, краката са прави и успоредни, добре заъглени в колянната и скакателната стави, здрави кости.
Бедрена област: Дълго, широко и мускулесто, добре заъглено между таза и бедрената кост.
Коляно: Силна, добре заъглена от горното и крака.
Скакателна става: Силна.
Пищяли: Силни и вертикални.
Стъпало: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.Както предното стъпало.

Походка: Добре разгъната крачка, с мощно изтласкване от задната част, адекватно продължаваща се от предните крайници. Предните и задните крайници се движат право и успоредно. Кучето се движи гордо. Раванът не е желателен начин на движение.

Кожа:Близка, опъната, без бръчки.
Козина:
Косъм: Къс и плътен, груб и твърд на пипане, в известна степен по-тънък и по-къс на главата и ушите. Видимо по дълъг в долната страна на опашката. Трябва да покрива цялото тяло.
Окраска:
- чисто кафяво, без маркировки;
- кафяво, с малко бяло или с характерни петна по гърдите и краката;
- тъмно кафяви шарки, с кафява глава, кафяви петна . Основният цвят на тези кучета не е кафяво напръскано с петна, или бяло с кафяво, а козината изглежда подобно на еднообразно размесване на кафяво с бяло, като резултатът е кучета незабележителни на външен вид, но обикновено ценни за практически лов. Вътрешната страна на задните крайници и върха на опашката често са по-светли;
- светло кафяви шарки, с кафява глава, кафяви петна, точки, или без петна. В това оцветяване, кафявия цвят е по-малко, белия цвят е преобладаващ;
- бяло с кафяви петна, кафяви петна или точки;
- черният цвят в идентични нюанси като кафявия, съответно кафявите шарки;
- жълтеникаво-кафявите шарки са допустими;
- ярките петна и точки са допустими;

Размери:
Височина при холката:
- мъжки – 62-66 см;
- женски – 58-63 см.

Недостатъци:
Всяко отдалечаване от по-горе изложените точки трябва да се разглежда като недостатък, и сериозността ,с която недостатъците трябва да се разглеждат трябва да е точно пропорционална на тяхната степен.
- липса на изразен полов диморфизъм;
- много къса муцуна;
- устни много тежки или много леки;
- твърде светли очи, като на хищна птица – светло жълти ;
- твърде дълги, твърде къси, твърди месести уши, поставени твърди прилепнали или извъртени;
- свободно падаща кожа по гушата;
- т.нар. “шаранов гръб”;
- твърде къс таз;
- прекалено дълбок гръден кош;
- твърде напрегната опашка поставена много високо – над гръбната линия или много извита;
- прибрани или разтворени лакти, прибрани или разтворени крака, предните крака поставени твърде близко или твърде раздалечени един от друг;
- задната част на кучето е твърде изправена;
- тънки и криви крака, твърде прибрани или твърде разтворени скакателни стави;
- тежка, флегматична и груба структура;
- подчертан стоп;
- не пигментирана носна гъба или със светли петна / освен ако основният цвят е бял /;
- остра муцуна, вдлъбната горна част на носа;
- клещовидна или частично клещовидна захапка /кучета по-възрастни от 4 год., с клещовидна захапка дължаща се на възрастта, трябва да покажат сертификат, който да потвърди коректната захапка, констатирана на предишни изложби/;
- провиснал гръб или ясно изразен “шаранов гръб”;
- много плитък и лошо развит гръден кош, ребрата твърде изправени или бъчвовидни;
- ясно извити навътре или навън лакти;
- меки глезени;
- напълно вертикално поставени глезени;
- видимо тънки и криви крака, в позиция и по време на движение;
- високо поставена задница;
- разтворени пръсти;
- струпване на пръстите;
- тромава походка;
- отклонение с повече от 2см от определения ръст при холката.
Дисквалифициращи недостатъци:
- забележителни не типични за пола характеристики;
- агресивно или страхливо куче;
- всяко разминаване с ножицовидната захапка, кривата уста във всякакви форми;
- всякакъв излишък на зъби, поставени извън зъбната формула;
- вълча уста и заешка устна;
- увиснали клепачи, двойни мигли;
- провиснал, деформиран гръб;
- всякаква деформация на гръдния кош;
- шести пръст;
- мек характер.

Всяко куче, притежаващо ясни изразени аномалии – физически или поведенчески ще бъде дисквалифицирано.
Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два видимо нормални тестиса, напълно слезли в скротума.

 

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [OpenVets.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash